Biodanza Breda
Biodanza Breda

Werkwijze Biodanza

Aan het begin van elke les wordt er een korte uitleg gegeven, nodig om een kader te schetsen en om jezelf de motivatie te geven om te dansen.

 

Het is goed om te weten dat Biodanza meer is dan een reeks van oefeningen op muziek. Meer dan een systeem van expressie geven aan emoties. De muziek wordt zorgvuldig gekozen volgens semantisch objectieve criteria en is afkomstig uit een universeel patrimonium: primitief, klassiek, pop, folklore en hedendaags.

 

Biodanza is een proces van verandering, van bewustwording en ontwikkeling van onze genetische mogelijkheden. Potenties die anders mogelijk zullen blijven slapen wanneer niet gestimuleerd of gewekt. 

In Biodanza stimuleren we de vijf volgende uiterste vitale levensgebieden; vitaliteit, seksualiteit, creativiteit, affectiviteit en transcendentie.

 

Vorm en structuur van de avonden, dagen, weekenden of meerdere dagen:

Introductie avonden (duur: ongeveer een tot anderhalf uur). We doen 10-12 oefeningen /dansen op verschillende, geselecteerde muziek

Wekelijkse lessen (duur: anderhalf tot twee uren)

Daarnaast zijn er stages/ verdiepingsdagen, weekenden of meerdaagse in de vakantie van langere duur 

 

En er bestaat een opleiding tot Biodanza docent(en) waarbij er een uniek trainingsprogramma geboden wordt, d.w.z. vivencia met een goed theoretisch en methodologisch fundament.

De Opleiding komt voor zowel persoonlijke ontwikkeling als voor toekomstig docentschap in aanmerking. Dit betekent dat m.u.v. de methodologie opleidingsweekenden in het eerste trainingsjaar open zijn voor toehoorders. In het tweede jaar wordt de groep gesloten en kan men nog alleen bij uitzondering meedoen.

 

Ervaring van Ton

Eerste les biodanza gehad. Heerlijk gedanst, ontmoet, ervaren, vanuit het hart, zonder maskers, zonder opsmuk, maar puur ontmoeten, zien, aanraken vanuit essentie. Soms eenheid voelen en soms uniekheid uitdrukken. Echt zijn, voor jezelf en de ander. Uit je geijkte patronen kunnen stappen, je conditionering achter je laten en de levensenergie vrijelijk kunnen laten stromen. I love it!

Tweede avond!

Weer een heerlijke biodanza avond gehad. Genoten van de fijne energie, van de congruentie van lichaam en ziel, van het aanraken en aangeraakt worden vanuit het hart, vanuit totale aanwezigheid, van jezelf kunnen zijn terwijl je je overgeeft aan de levensenergie die zich via jou mag uiten. Even leven zonder maskers, programmering en zwaarwichtigheid. Ruimte maken voor plezier, liefde en genot. Vormen worden doorzichtig en verliezen hun betekenis. Genieten van het licht van de mooie zielen in de groep. Heerlijk! Ik kan het iedereen aanbevelen.

Ervaring van Bas

Vanavond weer het leven door me heen laten stromen. Mijn manlijke energie ondekt en naar buiten laten komen. Gekeken, gevoeld, gegeven, gehandeld vanuit het hart. Genoten van liefdevolle aanrakingen, het geven en ontvangen van indiscriminerende liefde vanuit het hart. Het geven en ontvangen van mooie geschenkjes aan elkaar die ervoor zorgen dat de laag van zelfafwijzing, van imago, van conditionering wat dunner wordt waardoor het licht en de liefde die je in essentie bent naar buiten kan stralen. Je mag er zijn zoals je bent en je wordt onvoorwaardelijk geaccepteerd zoals je bent. Je oefent eigenlijk in een staat van zijn in vreugde, in verbinding, in verwondering.

Leven vanuit je eigen kracht. Dit slaat over naar andere leefgebieden. Ik ben al anders op mijn werk. Ik word minder geleefd door patronen, angsten, negativiteit, conditionering en anderen.

Leven vanuit het hart is loslaten, niet grijpen en vastklampen, niet verkrampen maar met de flow meegaan, de energie volgen en genieten. Dat is biodanza, en het maakt mij dankbaar voor de groei en ontwikkeling die het me geeft.

 

Wat andere deelnemers zeggen

De beschrijving van wat deelnemers zeggen over hun ervaring, vivencia genoemd, geeft iemands persoonlijke waarheid weer, zonder interpretatie.  Dit stelt ons in staat om een serie verschijnselen vast te leggen van een innerlijke ontwikkeling en van de dynamiek van de groep: voorbeelden:

- “Ik voelde me lichamelijk altijd onhandig; maar gisteren, tijdens de les, ontdekte ik dat mijn lichaam op mij reageerde, dat ik harmonie en schoonheid in me had. Ik kon mijn emoties niet beheersen en begon te huilen.”

- “Sinds ik Biodanza doe, ben ik begonnen met mijn zoon te spelen. Ik heb hem ontdekt.”

- “Ik heb een groot deel van mijn leven achter een bureau gezeten. Gisteren, tijdens de Biodanza-les, kon ik ineens mijn manier van lopen terugvinden die ik vroeger als kind had gehad. Er is een bron van leven in beweging. Het leek wel of ik herboren werd.”

- “Sinds ik een klein meisje was, heb ik geen melk meer gedronken. Er is iets met me gebeurd en ik heb het weer nodig.”

- “Ik was niet bang om te worden aangeraakt, maar wel om andere mensen aan te raken. Ik dacht dat ik zou worden afgewezen. Ik wilde mezelf geven, maar was bang voor afwijzing. Ik kon wel ontvangen, maar niet geven.”

- “Plotseling, bij de Dans van de Tijger, voelde ik me doodsbang dat iemand me zou aanvallen. Ik moest me terugtrekken naar de zijkant. Ik besefte dat ik niet het lichamelijke vermogen of de morele kracht had om bedreigingen onder ogen te zien, hoewel ik wist dat het maar een dans was.”

- “Ze lieten me alleen. Iedereen had al tweetallen gevormd en ik voelde me naar, onzeker, alsof niemand interesse in me had. Maar het volgende ogenblik besefte ik dat ik niet alleen was: mijn armen waren uitgespreid om te geven en te ontvangen en ze waren vol liefde.”

- “Met heel weinig aansporing kreeg ik een reactie van haar. Het was heel spontaan. We moesten de hemel aanraken. Soms veegden we door de lucht en dan plotseling over de vloer. Het was een enorm spontane lichamelijke dialoog. We hadden elkaar niet aangeraakt, we hadden niets tegen elkaar gezegd, maar we communiceerden op de meest intieme manier.”

- “Ik probeerde om in de buurt van een metgezel te zijn. Toen hij zacht in mijn hand kneep reageerde ik niet. Ik wilde dit contact wel, maar ik was bang om verder te gaan. Ik droomde er de hele nacht van dat ik met hem zou dansen. Het was een gevoel van verlangen, van liefde, dat ik jarenlang niet had ervaren”.

- “Nu merk ik dat ik ernaar neig om plezier te ervaren in een bijna onbeweeglijke toestand (ik ben heel actief), zonder enige mate van controle, in het plezier van het ontvangen van de muziek. Deze passiviteit betekent harmonie, een verlangen om te worden aanvaard, om mezelf te zijn, zonder verdere bedoelingen. Ik begon mijn eigen innerlijke ritme te ontdekken. Ik voelde me volmaakt gelukkig. Ik hoop dat ik dat niet vergeet”.

 Het gevoel van heling komt voort uit echte gebeurtenissen.

Inschrijfformulier Biodanza lessen/opleiding
Agenda Biodanza lessen/opleiding
Heb je een vraag? Bel ons!
Biodanza School Antwerpen - Annette Heynderickx

Ik ben na vele jaren werkzaam te zijn als Biodanza docent alleen maar enthousiaster geworden, overtuigd van de kostbare parel in ons, die te ontdekken valt. De mogelijkheden die het unieke en visionaire werk van Systeem Biodanza hierin biedt.

Annette Heynderickx

Biodanza in Breda


06-40583378
info AT biodanzabreda DOT nl