Biodanza Breda
Biodanza Breda

Wat is Biodanza?

Biodanza: een combinatie van Kunst, wetenschap en liefde

Hier hoort u Rolando Toro Araneda zelf aan het woord in een interview over de geschiedenis van Biodanza: https://bit.ly/2TReFBl en ook Marcelo Mur https://www.youtube.com/watch?v=IdjRDjFVQYI in een prachtig interview over 'Herstel van de harmonie en het innerlijke welbevinden met Biodanza'.
Marcelo Mur (psycholoog en biodanza-expert), spreekt over de voordelen die kunnen worden verkregen met de praktijk van Biodanza: die het mogelijk maakt om op alle leeftijden de sereniteit van het dagelijks leven te herontdekken.

 

Feedback van deelnemer uit mijn wekelijkse klas na drie keer dansen!:

Vanavond weer het leven door me heen laten stromen. Mijn manlijke energie ondekt en naar buiten laten komen. Gekeken, gevoeld, gegeven, gehandeld vanuit het hart. Genoten van liefdevolle aanrakingen, het geven en ontvangen van indiscriminerende liefde vanuit het hart. Het geven en ontvangen van mooie geschenkjes aan elkaar die ervoor zorgen dat de laag van zelfafwijzing, van imago, van conditionering wat dunner wordt waardoor het licht en de liefde die je in essentie bent naar buiten kan stralen. Je mag er zijn zoals je bent en je wordt onvoorwaardelijk geaccepteerd zoals je bent. Je oefent eigenlijk in een staat van zijn in vreugde, in verbinding, in verwondering.

Leven vanuit je eigen kracht. Dit slaat over naar andere leefgebieden. Ik ben al anders op mijn werk. Ik word minder geleefd door patronen, angsten, negativiteit, conditionering en anderen.

Leven vanuit het hart is loslaten, niet grijpen en vastklampen, niet verkrampen maar met de flow meegaan, de energie volgen en genieten. Dat is biodanza, en het maakt mij dankbaar voor de groei en ontwikkeling die het me geeft.

 

Wat is Biodanza? 

Biodanza heeft twee eenvoudige en een academische definitie. Ik begin met de eerste twee! 

Biodanza is de poezie van de ontmoeting en Biodanza is de vreugde hervinden!

Beide zijn mooi en sprekend, zij hoeven geen nadere verklaring, maar de derde definitie is ingewikkelder:

 

"Biodanza is een systeem van affectieve integratie, organische renovatie en een heropvoeding in de oorspronkelijke levensfuncties, gebaseerd op vivencia’s die teweeggebracht worden door dans, zingen en ontmoetingssituaties in een groep" 

 

Ik zal zo expliciet mogelijk de betekenis van deze termen beschrijven. 

Wat is Affectieve Integratie

Het gaat er hierbij om de eenheid tussen mens en natuur die verloren is te herstellen. De integrerende kern is hierbij volgens onze benadering affectiviteit. Affectiviteit is van invloed op het reguleren van de limbisch hypothalamische centra, die op hun beurt weer invloed uitoefenen op de instincten, ervaringen en emoties.

Hoezo dan Organische vernieuwing

Dit is de actie met betrekking tot organische zelfregulatie. Organische vernieuwing wordt voornamelijk teweeggebracht door speciale vormen van trance die processen van cellulair herstel en algehele regulatie van biologische functies activeren, en zo desorganisatie en de stressfactoren verminderen.

Heropvoeding in de oorspronkelijke levensfuncties

Dit betekent leren leven vanuit onze instincten. Onze levensstijl moet coherent zijn met onze voornaamste levensimpulsen. De instincten hebben als doel het leven in stand te houden en maken haar ontwikkeling mogelijk.

 

Idealiter wordt Biodanza beoefend in wekelijkse lessen, en je kunt deelnemen aan meer verdiepende weekend of dag workshops die plaats vinden meerdere keren per jaar. Mensen die aan een dergelijk programma beginnen, kunnen verwachten: -

 •     Meer zelfvertrouwen en aanwezigheid

 •     Vrijer en meer plezierige expressie door het lichaam (dans, seks, theater)

 •     Meer vreugde en geluk in het leven

 •     Diepere, meer echte verbindingen met anderen, de natuur en zichzelf

 •     Genezing van vroegere trauma's, wonden en pijn

 •     Ervaring van de liefde - romantisch, platonisch en broederlijk

 •     Om verder te gaan dan het ego om zich te verbinden met alles wat er is...

 •     Om het lichaam te voelen als een bron van plezier, in plaats van pijn...

 •     Verhoogde gevoeligheid en sensualiteit

 •     Om uit te vinden wat het is wat je fijn vindt en wilt in het leven, en om daar naartoe te gaan en het te krijgen...

 •     Spanningen en starheden in het lichaam en je persoon op te lossen

 •     Om te leren hoe je je los kan koppelen van giftige relaties

 •     Om creatiever, expressiever, opener en levendiger te worden...

 •     Om de ontelbare zegeningen van menselijk contact en streling te ontdekken...

Inschrijfformulier Biodanza lessen/opleiding
Agenda Biodanza lessen/opleiding
Heb je een vraag? Bel ons!
Biodanza School Antwerpen - Annette Heynderickx

Ik ben na vele jaren werkzaam te zijn als Biodanza docent alleen maar enthousiaster geworden, overtuigd van de kostbare parel in ons, die te ontdekken valt. De mogelijkheden die het unieke en visionaire werk van Systeem Biodanza hierin biedt.

Annette Heynderickx

Biodanza in Breda


06-40583378
info AT biodanzabreda DOT nl