Biodanza Breda
Biodanza Breda

21.07.2024 Dans het Orakel Biodanza vijfdaagse in de Franse Ardennen

Vijfdaagse in Centre Buirefontaine

Zondag 21 juli - vrijdag 26 juli 2024

 

 

Dans het Orakel

Laten we verbinden met onszelf en anderen. Samen dansen we de wereld een stukje mooier, een stukje meer verbonden. We laten onze harten spreken en laten de muziek ons leiden. 

Dans het Orakel brengt ons samen, in verbondenheid en solidariteit. Het is een viering van het leven, van groei en bloei, van vreugde en liefde. Laten we dansen en genieten van deze bijzondere dagen vol kracht en schoonheid.

Cheers to love and solidarity!

Met de woorden van Rolando zeg ik het nu nog een keer. Een tekst die ik vond en enorm aansluit bij wat wij deze dagen willen ervaren in onze vivencia, met het thema Solidariteit. 

"Ik droom van een mensheid die elkaar omarmt, die elkaar omarmt met levensvreugde, waar eenzaamheid niet bestaat als gevoel, waar iedereen de heiligheid van de ander erkent. Een wereld waar je verbinding kunt maken door de blik, de omhelzing en de natuurlijke beweging; al dat het lichaam welsprekender spreekt dan woorden. En ik weet dat dit mogelijk is, het is alleen nodig dat het niet de droom van één persoon is, maar een visie van velen. Het menselijk denken over verbondenheid is aanzienlijk geëvolueerd, we zijn getuige van een steeds grotere neiging om ons hart te openen; Niemand wil achtergelaten worden zonder liefde, zonder bewustzijnsverruiming en zonder een plaats in het universum. Tekst uit 'Een nieuwe menselijkheid' door Rolando Toro Araneda

De kracht die ons drijft is dezelfde kracht die de zon in vuur en vlam zet,
Die de zeeën tot leven brengt en de kersenbomen tot bloei.
 
De kracht die ons beweegt is dezelfde kracht die de zaden beweegt,
Met zijn tijdloze levensboodschap.
 
De dans brengt het lot voort volgens dezelfde wetten die de bloem en de bries met elkaar verbinden.
Onder de zonnebloem van harmonie zijn we allemaal één.

 

Praktisch:

Verblijf: We zijn te gast in het mooie centrum Buirefontaine van Chantal en René. Zij zijn het die ook de heerlijke vegetarische maaltijden verzorgen.

Centrum Buirefontaine ligt in de Franse Ardennen, midden in de natuur. Het centrum is omringd door velden, heuvels met hier en daar een meertje.  Het is vlak bij huis, en toch zul je je in een heel andere wereld wanen. 

 

Dagelijks dansen we een of twee vivencia’s. Tussendoor is er tijd om bij de fontein te zitten, het labyrint te lopen, te zingen, luieren, een goed gesprek te voeren, een boek, wandeling, een lekker glas wijn of... gewoon beschikbaar te zijn voor wat het leven aandient.

Aankomst Zondag 21 juli inchecken vanaf 16:00 uur. Om 18.30 uur gezamenlijk diner en om 20:30 uur begint de eerste Biodanza-sessie. 

We eindigen vrijdagochtend na de vivencia omstreeks 12.30 uur en dan is er nog een lunch voorzien of een lunchpakket voor onderweg.

 

Locatie

Centrum Buirefontaine, Picardië. http://www.buirefontaine.nl/nederlands/

Voel je dat je hierbij wilt zijn schrijf je dan snel in wil je verzekerd zijn van een plekje. https://www.biodanzabreda.nl/inschrijven

 

Kosten 745,- all-in

Studenten van de School behouden de vroegboek korting

 

Deze kosten zijn op basis van een tweepersoonskamer met volledig pension en met inbegrip van de workshop. Je bent ingeschreven door op naam van A.E.F Heynderickx, rekeningnummer NL59 ABNA 0233 5656 04, met omschrijving naam en Buirefontaine 2024 een aanbetaling te doen. Inschrijving gaat op volgorde van binnenkomst.

Er zijn een paar eenpersoonskamers of studiootjes. Die reservaties gaan als eerste de deur uit! 

Met een tentje of camper komen is ook mogelijk.

 

Annuleren

Er worden door het centrum annuleringskosten in rekening gebracht. Indien de reservering wordt geannuleerd geldt tot 2 maanden voor aankomst dat er 30% van het totaalbedrag in rekening wordt gebracht. Tot een maand voor aankomst 50 %. Vanaf een maand tot 2 dagen voor aankomst geldt 75 %. Daarna rekenen zij 100 % van de het bedrag. Dit omdat er dan geen mogelijkheden meer zijn om nieuwe boekingen aan te nemen. 

Je zou kunnen overwegen om een annuleringsverzekering af te sluiten. Indien je ervoor kiest om dat niet te doen neem je zelf het risico. Een voorbeeld van een online af te sluiten annuleringsverzekering :  https://www.europeesche.nl/verzekering/kortlopende-annuleringsverzekering

Betaling 

Wij vragen u een aanbetaling te doen van € 210 (30% van het totaalbedrag) bij inschrijving. Uiterlijk 15 mei 2024 nogmaals € 210   En tenslotte op 23 juni het restant ad € 279. U kunt betalen op rekening NL59 ABNA 0233 5656 04 t.n.v. A.E.F. Heynderickx, Breda.

Alle prijzen zijn bij inschrijving en boeking voor 15 mei 2024. 

 

Lees hieronder de testimonals van deelnemers.

 

Testimonials 

 

Dag lieve Annette, Ondertussen alweer een weekje terug thuis na een hele belevenis in Frankrijk. 

Tijdens de week zelf vond ik het moeilijk te verwoorden wat ik voelde, ervaarde en liet ik het maar gewoon los. 

Soms schreef ik iets, om het toch maar vast te leggen, wat mij altijd wel goed van pas komt om achteraf op terug te komen.

Maar de noodzaak om dit te doen ontbrak op een of andere manier en nu nog steeds.. Ik weet het nog niet goed, welke woorden ervoor zijn om te beschrijven van het met mij doet. 

Toch heb ik er wel bewust de tijd voor genomen, kort na thuiskomst om het ietswat in woorden te zetten en dit zal ik bij deze ook delen...

Tijdens de vivencia, geen woorden die onze gevoelens uitdrukken.. Samen in een kring, hand in hand, dansend op de muziek, vrolijke gezichten overal.

Voor mij in het begin moeilijk te geloven, of te begrijpen. Er is toch zoveel pijn, verdriet wat ik diep van binnen voel. Maar dan de grote les voor mij: Het loslaten van deze negatieve gedachten en emoties, plaats maken voor het mooie, positieve, vreugdevolle, liefdevolle. Dat het ook mag, om dit uit te stralen. Zoals ik anderen zie stralen, mag ik mezelf zien. 

En in dat licht van de anderen dat ik deze week heb mogen waarnemen, zie ik zoveel hoop, kracht en goeds. 

Wat een liefde, gedeeld met iedereen, zonder onderscheid in leeftijd, geslacht, los van tijd. Op zoek gaan naar elkaar, verbinden met z´n twee of z´n allen. 

Momenten van loslaten, de een zet de eerste stap, komt terug bij zichzelf/haarzelf. Eerst een gevoel van afwijzing, wat later ervaren werd als acceptatie en begrip. 

Een constante verandering van verbindingen, bewegingen. Alles oke, het gaat in ons mee naar een volgend moment. 

Komend en gaand, handen communiceren in hun eigen taal, subtiel ervaren maar effectief in het dragen van een boodschap. 

Verbinden met de handen, de ogen, het gezicht, het lichaam, het hart..

Want zo simpel als het is, wij allen zijn op zoek naar die verbindingen. Met onszelf en het delen ervan met alle mensen rondom. 

Ieder zijn verhaal, maar hier maakte de dans plaats voor een nieuw hoofdstuk, los van het verleden.. 

Elk moment opnieuw.

Wij, dansers van het leven,

bestaande uit het licht,

creatoren van al dat is en zal zijn...

De keuze is aan ons, in onze bewegingen, gevoelens, oprecht en vol kracht en kwetsbaarheid.

Dat zo al de pijn verzacht, ruimte voor nieuw leven. 

Vreugdevol, licht en eigen bij iedereen. Ieder is een. 

 

Dankjewel Annette voor het geven van deze ruimte waarin wij met zijn allen samen konden delen, voor de warme omhelzingen, de liefde, de muziek,... 

Het was voor mij een hele ervaring, veel indrukken en nieuwe inzichten wat soms wel veel van mij vroeg, fysiek en mentaal.

Maar ik ben enorm dankbaar voor deze mooie vivencia´s, de locatie om tot rust te komen en de rijkelijke maaltijden die vol liefde waren gemaakt. Mijn honger wat betreft biodanza is nog niet gestild, ik ben nog steeds nieuwsgierig en open naar meer kennis en verbinding met mede dansers.

Of ik er volgende zomer weer bij zou kunnen zijn, hangt af van de omstandigheden, maar wie weet! Een hele warme groet vanuit Belgie, S.

***

 

Liefde voor mezelf en voor het leven; alsof het licht weer aanging...

Wat een heerlijke week en groot cadeau aan mezelf.
Dankbaar voor de mooie groep mensen, die ik nog niet eerder had ontmoet maar waar ik al tijdens de vivencia van de eerste avond een hele mooie, tedere verbinding mee voelde. En wat fijn dat we als vanzelfsprekend samen meteen de diepte in konden én gingen. Dat voelde als met mijn neus in de boter gevallen en voor de Vlamingen met m’n gat...
Gedurende de week kwam langs het (oog)contact met m’n nieuwe dansfamilie de liefde weer bij mij binnen, speels en groots tegelijk. Liefde voor mezelf en voor het leven; alsof het licht weer aanging...
Bevrijdend om langs dans expressie te kunnen geven aan dat wat zich aandient. Schoonheid en rafelranden en alles er tussenin...
Geweldig hoe Annette heel fine-tune afstemt en afgestemd blijft op het programma, ons en onze processen; zorgvuldig, integer en met respect voor ieders eigenheid...vakwerk, vakvrouw. Tenslotte heb ik genoten van de gastvrijheid en de omgeving van Buirefontaine...
Biodanza it is! Linda - juli 2020

***

Het leven dansen

Dansen met alles wat er is… in de binnenwereld EN de buitenwereld, omringd door fantastische mensen , in een prachtige omgeving, en onder de veilige, warme vleugels van een prachtig koppel.

Dit is in een notendop hoe ik de week in Buirefontaine beleefd heb.

Alle emoties kwamen aan bod, en konden gedanst worden: uitbundige vreugde, levensplezier, vrouwelijkheid, mannelijkheid, dankbaarheid, kracht, schoonheid,  tederheid, maar ook verdriet, pijn en boosheid…., alles mocht er gewoon zijn.

En steeds was er die warme baarmoeder om naar terug te keren, een baarmoeder van mensen die al die emoties ook kennen en herkennen, en die ik bij hen herkende en in hun ogen zag

Waardoor het me nog meer duidelijk werd dat we allemaal 1 zijn, uniek in ons zijn, gelijk in wezen, en krachtig in ons samen zijn, om de angst uit de wereld te verdrijven, en de liefde te laten overwinnen.

Roosmarijn juli 2020

***

Dans het orakel

Ongeveer halfweg deze 5-daagse met 16 andere gelijkgestemden, begon het tot me door te dringen dat ik eigenlijk mijn dagelijkse leven aan het dansen was. 

Ik was vertrokken naar deze reis met de aangename gedachte alles achter me te laten maar niets bleek minder waar.  

De ingrijpende beslissing die ik een paar maanden tevoren genomen had, de angsten voor de eventuele consequenties en reacties maar ook de tomeloze goesting, de zin, de honger en de prikkel naar mijn nieuwe project…ik zette het allemaal neer in het dansen. Ik kon het hele scala aan emoties kwijt in de muziek, in de bewegingen, in het samenzijn met de anderen, in de professionele begeleiding en ondersteuning, in dat prachtige plekje in de natuur.

Zo werd mijn “Dans van de donder” een soort van triomfantelijke orgelpunt, mijn teruggewonnen zelfzekerheid en vreugdevolle genieten van het Leven. 

Dit was mijn vierde Biodanzareis in Frankrijk en bij het naar huis rijden voelde ik weemoed om wat voorbij was maar ook grote dankbaarheid voor zoveel diepgang, schoonheid en genot. (S.G)

***

Ha lieve Annette, het was niet gemakkelijk om de week samen te vatten want daarvoor herinnert mijn geest zich niet voldoende. En tegelijk is dát de samenvatting van wat ik wil vertellen.

<< Buirefontaine 2020
We dansen deze week de storm, we dansen chaos en daarna dansen we diep in yin, aarde, sensualiteit.
Ik wil graag volgen wat er met mij gebeurt in de dans, een beetje controle houden en opletten, zodat ik het kan onthouden om later te kunnen navertellen wat er met me is gebeurd en hoe ik ontwikkel...... 
Het lukt me niet. Wel herinner ik me dat ik tijdens de Storm verbaasd ben over mijn kracht en dat ik bewegingen maak waarvan ik dacht dat ik ze niet kon... en hoe ontzettend alles klopt, en hoe één alles is met de muziek…
Van de Chaos dans herinner ik me niets. Ik heb gedanst, ben er volledig in opgegaan.... en was er chaos? Geen idee! Te oordelen aan het feit dat mijn lijf nog helemaal heel is en mijn geest niet verward zou ik zeggen: deze chaos is een heel gezonde toestand!
Aan het eind van de week dansen we een vivencia met veel yin, sensualiteit, diepte, aarde. Mijn lijf danst, ik volg, en neem waar hoe mijn hele ziel zich kan uitdrukken in de dans. Ik voel me vrouwelijk, ik voel me Moeder, ik voel me. Het is goed. >> Evelien 

***

Met veel energie, veel ervaren levenskracht ben ik terug thuisgekomen na deze week van ervaring met Biodanza en I Tjing.

Ginds de ervaring gevoeld van meer en meer in mijn lichaam te komen, het dansen meer als mijn dans te beleven die uitdrukking geeft aan de liefde die in het dansen ontspringt, zich kenbaar maakt, bezit neemt van mijn beweging en de dans tot een verbinding maakt met mezelf én de ander…

Mijn 2e keer Biodansen in Buirefontaine, reeds bij het aankomen ervaar ik de ontvangst, het welkom zijn, tot in mijn cellen voel ik de belofte van deze week.

Dansen, beleven, voelen en overschouwen, delen en verbinden, veel dient zich aan…wie wil ik dansen? Waar gaat het om?

Langzaam wordt uit pijn een nieuwe dans geboren, de bevrijdende beweging van mijn vrouw zijn, Demeter wil zich nog laten gelden in zorgen voor de ander, zacht zijn, niet teveel , kan het wel,? mag ik wel,? wat zal het zijn? Durf ik het aan om los te laten? 

In deze veilige bedding  komt Afrodite tot leven in mijn beweging, ze danst mijn leven!

Mijn verlangen om “Afrodite” te kunnen leven is gewekt door de Biodanza, mijn overtuiging dat dit niet mag, niet goed is, verboden gebied is klopt niet en houdt geen stand meer. 

Ik besef ook langzaam aan dat dit gebied in mijn vrouw zijn reeds lang totaal is ondergesneeuwd, volledig buiten mijn bewustzijn is geraakt en dat ik heb geleefd als Demeter wat ik steeds als wenselijk heb beschouwd, het wordt ook steeds weer bevestigd als ”GOED”. (...) Nog veel wijsheid uit de natuur heb ik ervaren in deze week Biodanza

Van harte dank, Annette en Frank voor deze unieke kans in Buirefontaine.

En alle andere mededansers om deze grootse ervaring die we deze hete zomer samen deelden. (AD)

***

Dag lieve Annette, 

Eén van de grote uitdagingen die ik zelf als Biodanza docente ervaar  is om een thema te kiezen en vervolgens een vivencia neer te zetten waarin iedere oefening in de opbouw van het geheel zijn precieze plaats heeft. 

Verbazingwekkend is hoe het orakel, het thema van de Chaos voorlegden, nog voor die chaos in de vroege lente ook daadwerkelijk het leven van ieder van ons binnendrong. Ook bijzonder fascinerend om in de sporadische contacten die ik tussentijds met je had, te kunnen volgen hoe je  zorgvuldige en kundige lezing van de I Ching, je inspiratiebron was om de stage in zijn geheel en ook ieder van de vicencia’s,  verder vorm te geven.  

Duidelijk voelbaar was ook je vertrouwen om, ondanks alle chaos en hindernissen, de stage toch te laten doorgaan.  

Dankbaar ben ik je voor wat het me gebracht heeft.  Als visuele ankers op mijn weg, leven in mij nu ook de krachtige beelden waarmee we aan het dansen gingen (de kosmische metaforen taal).  

Het meest intens was voor mij de dans van het water.
 
Ik herinner me niet of je het in de inleiding op de dans had over de overgave. Je noemde het wel een Yin dans. Het was met de uitdaging me volledig over te geven aan de muziek dat ik de dans inging. 

Ik ging de toch van een rivier.  De eerste noten van de muziek brachten me bij de bron. Helder water. Helder zuiver licht. Om me heen een ongeschonden fris groen landschap. Eén en al zachtheid, harmonie, … .   Langzaam kwam ik in beweging, in de veilige bedding van de rivier, de stroom ervan volgend. Het rustige water werd kabbelend, sterker stromend, soms onheilspellend stil, om even later, volop turbulent, klaterend neer te vallen in de diepte van een waterval. Splitsing van druppels om elkaar na een diepe val terug te vinden en weer één te worden, weer samen rivier te vormen.  De dans was zo ook overgave aan chaos, in het besef dat de rivier, zijn weg gaand, uiteindelijk zijn doel vindt.  
De uitnodiging om in de dans een naar beneden te gaan, hielp om los te laten. Alles kon ik laten gaan. Er was geen ik meer. Ik werd de muziek. Eén met de muziek, werd ik éen met het water.  Groots was het gevoel toen ik op het einde van de reis ‘uitgespuwd’ werd in de grote oceaan.  Was het als een wedergeboorte?
 
Lang ben ik bang als kind geweest om te verdrinken, meegenomen te worden in een maalstroom van water, waterkolk. ‘Je kan toch zwemmen’, zei iemand me toen. De angst en onrust bleef. Alsof nu, met de beweging van overgave sterker in al mijn cellen geïncorporeerd, de angst plaats maakt voor het vertrouwen dat ook doorheen turbulente wateren en in overgave eraan, de stroom van Leven stuwend is, uitgang vindt… .      (AvD)

***

Hieronder vinden jullie de getuigenis van Fien en mij. De week heeft ons zoveel gebracht en in een diepe ontspanning genieten we verder. 

Heel onverwachts en op de valreep verschenen we met zijn twee op Buirefontaine. En dat was alsof het zo moest zijn.

 

Al meteen in de eerste sessie kregen we de kans om elkaar als koppel het mooiste cadeau te schenken:

Onszelf,

in zachtheid aangekomen,

en in alle veiligheid opgenomen in een nieuwe groep,

waardoor we elkaar volledig geopend en in volle afstemming

opnieuw echt mochten ontmoeten.

 

Een diepe intense ontmoeting,

waarin we een hectisch jaar van zorg af mochten sluiten.

Iets wat ons mentaal al langer duidelijk was,

maar wat we op een of andere manier nog niet samen konden doorvoelen.

 

En die ontmoeting liet dat in al zijn eenvoud en echtheid transformeren.

Het was voor ons de kern van onze eerste vivencia (beleving),

en tegelijk het begin van een intense reis die voor ons verscholen lag in het anagram die jij, Annette, legde.

 

Tijdens volgende vivencia’s konden we in “de dans van de donder” de kracht ervaren in onszelf en die ook zien in de ander;

om dan het mannelijke en vrouwelijke dat in ieder van ons schuilt te verkennen en te vieren;

waarna de dans van de chaos ons uitnodigde om connectie te maken met het donkere in onszelf,

dat donkere waar we zelf vaak blind voor zijn,

en waar ook die scheppende kracht in verscholen ligt om als een kiem door te breken naar het nieuwe licht.

 

En als je te midden van een vivencia even dreigde te overspoelen of te vervloeien,

was er steeds die zorg, van jou, van jullie en van de volledige groep,

zodat je die emotie, die beleving, die vivencia telkens opnieuw kon gaan containen.

En dat gebeurde in alle eenvoud door een zorgende blik, een ontmoeting, een omhelsing,…

 

Dat is net de kracht van Biodanza,

het nodigt je zo uit om te voelen, om af te stemmen en om te connecteren op een dieper weten waardoor je gaat transformeren.

Het laat je versmelten met alle polen in jezelf,

met je partner,

met ieder uit de groep,

en met “de elementen van het leven” die we dansten,

waardoor je echt gaat ervaren,

waardoor het denken voelen wordt,

en daarna een innerlijk diep weten.

 

En dat is een kunst die jij, Annette, als geen ander verstaat en weet over te brengen.

Je lichaam spreekt,

je dans nodigt uit om te beleven,

jij en Frank scheppen de bedding van de groep met zoveel kracht,

zodat ieder zichzelf en de ander mag en kan ervaren,

zonder oordeel en zonder te veel woorden.

De reis was heel inspirerend,

het anagram werkt door …

 

Fien & Lieven - Juli 2020

***

Wat in mij natrilt is de keuze voor Liefde. Aanvaarden van alles wat zich in mij aandient, mij uitdaagt, roept, uitnodigt, triggert, groot of juist klein maakt. Er niet in verdwijnen maar het in zachtheid aanschouwen.

Nu, weer thuis, voel ik de kracht van de cirkel waarmee iedere Vivencia begint. De uitnodiging om zichtbaar te zijn, contact te maken, mij te laten zien, in beweging te komen, de ander te ont-moeten. Die ander, van wie ik niets weet, geen verhaal ken en die net als ik hier in deze kring van 'zielen' staat. 

Het waren dagen van ontmoeting, streling, moed verzamelen, van Yin en Yang, de innerlijke krijger aanroepen en wakker dansen. Een huwelijk aangaan van liefde en dualiteit, ik-overstijgend, van bewegen en bewogen worden. In een bedding van veiligheid, oefening, uitnodiging en JA zeggen....

En ook ervaren hoe fijne energie weer kan verdwijnen en de liefde verkrampt en 'op slot' gaat. En om dan, juist dan, weer in de kring te stappen, vloeibaar te durven worden, voetje voor voetje weer te bewegen en bereid te zijn 'het geraakte' los te willen laten. De handreiking aan te nemen en te ervaren dat ieder moment een kans biedt tot vernieuwing en bevrijding.  

Deze 5 dagen Biodanza in Centre Buirefontaine onder de liefdevolle en bezielende leiding van Annette Heynderickx  en Frank Vesters, voelen als een enorm groot geschenk aan mijzelf. En nu thuis hoor ik de liefdevolle roep om het concept vivencia te integreren in mijn dagelijks leven. Om alles wat zich in mij en in ons bevindt aan het licht te laten komen, zonder afwijzing, zonder vastgrijpen, om in liefdevolle aanschouwing te volgen, aanvaarden, te strelen. Erbij te blijven. Er doorheen te dansen. Te blijven dansen. In het besef dat niets blijft, niets mij toebehoort maar alles door mij heen stroomt en ik en wij als getuigen liefdevol aanwezig zijn. Dajavascript:void('Inspringing%20verkleinen')nsend tot het eind!

Odette

 

Wat ik onthoud uit deze week:
- Durf verstillen
- Trage bewegingen tonen je de weg naar binnen
- Onze vrouwelijke kant is ontvangend, zacht als wind, fluide, ...
- Onze mannelijke kant is kracht, geeft leven, vastberadenheid, soms ook een stille kracht
- Durf de vijver leeg te maken, daar ontmoet je de wilden
- Vivencia's gebeuren tijdens de dans maar ook in gesprekken, in de stilte, samen zingend rond de gitaar van Dik,...
- Liefde begint met zelfliefde
- In onze kwetsbaarheid vinden we onze kracht
- Dit is de sterkste groep sinds 10 jaar die Annette en Frank tot op heden in Buirefontaine ervaarden (zeggen ze elk jaar, maar is ook waar ????....)
- Chantal is een charmante gastvrouw en René een presente gastheer 
- jullie waren stuk voor stuk geweldig
- niets is toeval, ieder van jullie was nodig om het energieveld , het collectief bewustzijn op te tillen
- Als je danst, vergeet dan vooral niet te genieten. Mijn drie woorden voor deze zesdaagse: 

Dankbaarheid, liefde, kracht

Anoniem

***

 

Terugblik op 2018
Terugblik en beschrijving van eerdere deelnemers van vijfdaagse in de FranseArdennen.

 

Een gevoel van vrijheid. Dat ervaar ik in de wekelijkse Biodanza lessen en de themadagen en -weekenden die ik af en toe volg. Tijdens de vijfdaagse met Annette is dat gevoel eindeloos bevestigd, verdiept, gegroeid en verankerd. Dansend, van oefening naar oefening, ontmoet ik mezelf, ontmoet ik de ander, ontmoet ik mezelf in de ander. Ervaar ik dat ik echt los kan komen van dat wat ego heet, en verbinding kan maken met dat wat eindeloos veel meer is, en verder gaat dan mijn persoon. Liefde. 
In deze vijfdaagse heb ik ervaren dat “moeiteloos zijn” ook echt mogelijk is! Annette biedt oefeningen aan in, zo voelde het, de perfecte volgorde, op de perfecte muziek, begeleid met perfecte uitleg. Ik hoef alleen maar, simpelweg, te doen wat voorgesteld wordt. De rest gaat vanzelf. En het gevoel blijft. Buiten de danszaal, na de vivencia, gaat de ervaring door. Als vanzelf. In de nacht droom ik over oude tijden en oude plaatsen, en daarbij denk ik: “laat ik hier maar blijven”. 

Eveline

***
Lieve allemaal, vanaf mijn allereerste ervaring met Biodanza heb ik de grote transformerende kracht ervan gevoeld. Ik heb intussen ook om me heen gezien, en bij mezelf gevoeld dat er in Biodanza niveaus van beleving zijn die lopen van een opwindend amusement aan de ene kant, tot een intens ritueel aan de andere kant. En altijd blijft er lichtheid, speelsheid en tederheid.
Op Buirefontaine ben ik, met behulp van de middelpuntzoekende kracht van Annette, weer een stap verder in de verdieping gegaan en dichter bij de kern gekomen. Ook heb ik ervaren dat een dans diep van binnen begint als energie. Energie die, in het fluïdum van de muziek, naar buiten stroomt, zich uit in beweging en zich vormt tot een dans. En dat proces vindt helemaal plaats in het moment, zonder denken en overwegen.
Ik heb deze paar dagen diepe eenheid en verbinding voelen ontstaan en daarin veel liefde gevoeld voor alles en iedereen om me heen.
Het is heel bijzonder om te ervaren dat ik in zo korte tijd zo diep in contact kan komen met een ander mens. Een mens van wiens verhaal ik helemaal niets weet. En omgekeerd is mijn verhaal totaal afwezig, verhalen en geschiedenis zijn afwezig en overbodig.  Het is een prachtige bevrijding om in de dans je verhaal af te kunnen leggen, helemaal in het moment te stappen en helemaal te zijn die je bent door de ogen van een ander mens.
 
Over het non-dualistische wezen van Biodanza tot slot dit gedichtje dat ik een tijdje geleden maakte:
 
Mijn gedicht ben jij
in mij
De wind in de bomen ben jij
in mij
De vogel en de berg ben jij
in mij
Dag en nacht ben jij
in mij
Aarde ben jij
in mij
De dans ben jij...
...jij danst in mij
Een lieve groet aan jullie allemaal en nogmaals veel dank, Dik
  
DANSEN VAN LICHT EN EROTIEK & HYMNE AAN DE KRACHT VAN KWETSBAARHEID EN TEDERHEID
Biodanza kende ik als een dans -en ontmoetingsvorm met een hoog ‘knuffelgehalte’ waarin je intermenselijke thema’s op ingetogen en expressieve wijze uitdrukt en dit afwisselend alleen of samen met de ander doet.  Op grond van enkele Biodanza ervaringen alweer enige jaren geleden kon ik er verder geen diepgaande betekenis aangeven. Het gedachtegoed van de grondlegger Rolando Toro, kende ik niet.
En toen kwam er een aankondiging voorbij van een zomerweek in de Franse Ardennen. Na wat wikken en wegen melde ik mij aan, een lijfelijke bezigheid voelde, in aansluiting op de massage opleiding die ik volg, goed en passend. En een week lekker dansen, wie wil dat nou niet?
 
En zo kwam ik zondag 23 juli tussen deelnemers terecht voor wie Biodanza een wekelijkse activiteit is en voor sommigen ook niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Hoe was ik in dit bonte gezelschap terecht gekomen vroeg ik mij af?  Welk intuïtief deel in mij had mij naar deze plaats geleid en heeft geweten dat ik aan deze week ‘moest’ deelnemen?
 
Ik ben ondertussen een paar dagen thuis en er nog steeds een beetje ‘ondersteboven’ van. Life-changing, zo voelt het in mij na 6 dagen en 9 vivencia’s onder de liefdevolle en bezielende leiding van Annette en Frank in de prachtige omgeving van Centre Buirefontaine met René en Chantal.
 
Zonder mijn hele levensverhaal te gaan beschrijven vindt de intense ervaring van deze week een voedingsbodem in mijn persoonlijk leven waarin ‘overleven’ dominanter is dan ‘beleven’. Er is een groot tekort geweest aan vroege bevestiging, veiligheid en aanraking en in mijn rugzak bevinden zich pijnlijke ervaringen met intimiteit. Als reactie hierop is mijn verlangen naar affectie, tederheid, beminnen en bemind worden, bedolven onder een stevige laag angst en afweer. Bedolven en verstopt maar niet verdwenen weet ik nu. Deze week werd ik ‘geroepen’ om in de dans tevoorschijn te komen, zichtbaar te zijn en mijn kwetsbaarheid te (be)leven. In de liefdevolle bedding waarin de vivencia’s plaatsvonden en vanuit een zorgvuldige opbouw van oefeningen en uitnodigingen, opende ik mij zonder dat ‘ik’ er eigenlijk aan te pas kwam…In mij klonk geen enkel ‘ja maar’ en al mijn overtuigingen die mij vanuit schaamte en angst zo ontzettend in de weg kunnen zitten, zwegen. Er was overgave en mijn lichaam bewoog en werd bewogen, alles in mij was vloeibaar….
 
In de loop van mijn leven heb ik veel ervaring opgedaan met diverse vormen van (lichaams)therapie, persoonlijke ontwikkeling, haptonomie en massage. En alles heeft mij geholpen en de weg gewezen.  Maar de ervaring van deze Biodanza week ging verder, deze week heeft mij ‘thuis’ gebracht, thuis in mijzelf.  En heeft mij op de meest zachte en tedere wijze wakker gekust en (weer) tot leven gewekt. Aan het einde van de week ging er door mij heen: stel je toch eens voor dat het waar is, dat ik goed ben zoals ik ben en dat er geen voorwaarden zijn om te kunnen liefhebben en om lief gehad te worden…en ik lachte want ik wist…...het ís waar, ‘stel je toch eens voor’ mag weg.  Ik hoef niet eerst slank, ‘mooi’ en ‘anders’ te worden, alles is aanwezig, ik ben vol-maakt zoals wij allemaal volmaakt zijn. Biodanza nodigt ons liefdevol uit om deze volle potentie te leven.
Biodanza is een weg van (zelf)bevrijding, van het leven vieren, van moed, gaan, contact, intimiteit, ontdekking, onderzoek, overgave, avontuur.
Ik ben geroepen en mijn hart heeft het gehoord en zegt ja…...voluit en volledig! Dit fragiele ‘ontwaken’ vraagt om koestering en ‘onderhoud’. Ik ga op zoek naar een wekelijkse groep en wie weet…komt ook de opleiding nog in beeld…...stap voor stap……Met grote dank aan de mooie groep mensen en het op liefdevolle wijze vóórgaan van Annette en Frank!!
Odette
====

Inschrijven (Start)Datum: 21.07.2024
Vervolgdata: 26 juli 2024
Locatie: Buirefontaine
Straat:
Plaats: 02500 Aubenton
Tijd: aankomst vanaf 16.00 uur
Prijs: € € 745 euro all-in, m.u.v. de studenten van de School, zij betalen de vroegboek korting prijs
Inschrijfformulier Biodanza lessen/opleiding
Agenda Biodanza lessen/opleiding
Heb je een vraag? Bel ons!
Biodanza School Antwerpen - Annette Heynderickx

Ik ben na vele jaren werkzaam te zijn als Biodanza docent alleen maar enthousiaster geworden, overtuigd van de kostbare parel in ons, die te ontdekken valt. De mogelijkheden die het unieke en visionaire werk van Systeem Biodanza hierin biedt.

Annette Heynderickx

Biodanza in Breda


06-40583378
info AT biodanzabreda DOT nl